Življenjski slog

Novoletne zaobljube: 10 najpogostejših in kako jih uresničiti

V upanju na to, da bi bilo leto, ki prihaja boljše, mi pa najboljša verzija samih sebe, vsakoletno sprejemamo različne novoletne zaobljube. Preveri, kaj je deset najpogostejših novoletnih zaobljub, ki se jih trudi uresničiti več milijonov ljudi po svetu, in 6 načinov, kako povečati možnost za uspeh doseganja teh zaobljub.

Z novim letom naj bi bilo vse lepše in boljše. Pa bo res? Novo leto velikokrat vidimo kot priložnost novega začetka in opuščanja starih, slabih navad. Tega se radi lotimo s tem, da sprejmemo različne novoletne zaobljube. Preveri deset najpogostejših zaobljub, ki jih sprejemamo (si med njimi tudi ti?) in nekaj osnovnih vodil, kako zadane zaobljube izpolniti.

  1. Letos bom telesno bolj aktiven.
  2. Izgubil bom odvečno telesno težo.
  3. Letos bom bolj organiziran.
  4. Naučil se bom novih stvari ali izbral nov hobi.
  5. Življenje bom živel na polno, vsak dan bo nova priložnost za boljše življenje.
  6. Manj bom zapravljal in tako privarčeval več denarja.
  7. Nehal bom kaditi.
  8. Več časa bom preživel z družino in s prijatelji.
  9. Več bom potoval.
  10. Več bom bral.

Kako te novoletne zaobljube uresničiti?

Kljub našim najboljšim namenom in začetni vnemi, se izpolnjevanje novoletnih zaobljub marsikomu zalomi. Uspešnih naj bi bilo le 46 % ljudi. Ker želimo v prihajajočem letu 2021 izpolniti vse ambicije, želje in sanje, pri tem upoštevajmo naslednja načela.

1. Mentalno se pripravi na spremembe

Ker spreminjanje uveljavljenih navad običajno ni preprosto, moramo najprej narediti korak nazaj in se pripraviti na bližajoče se spremembe. Razmisliti moramo o dosežkih preteklega leta. Vprašajmo se, kje smo dosegli napredek in kaj nam je povzročalo največje preglavice. Ko začnemo razmišljati o novih zaobljubah, se moramo izogibati prevelikim ali prehitrim spremembam, ceniti male zmage in si dovoliti nekaj manevrskega prostora za napake.

Novoletna zaobljuba, novoletne zaobljube, novo leto, zaobljuba, hobi, življenje, želje, 2021, motivacija, aplikacije, cilj
Pred zastavljanjem novoletnih zaobljub moramo najprej pogledati v preteklost.

2. Zastavi si cilj, ki te motivira

Izbran cilj moraš izbrati zaradi sebe in ne zaradi pričakovanj ljudi, ki te obkrožajo. Doseganje cilja mora biti v prvi vrsti pomembno zate. Zato poskrbi, da bo cilj prilagojen tvojim glavnim prioritetam in notranjim željam.

3. Naj bo cilj dosegljiv in obvladljiv

Če se odločimo, da se bomo v prihodnjem letu lotili petih novih hobijev in usvojili tri tuje jezike, so možnosti za razočaranje precej velike. Razmislimo o ciljih, ki jih želimo doseči, in izberimo tiste, ki se nam zdijo najpomembnejši in realno dosegljivi.

V tej fazi lahko doseganje cilja tudi razdeliš na več manjših enot. Sistematičnost namreč vodi do boljših rezultatov – vsega se seveda ne moreš lotiti hkrati.

4. Svoje cilje zapiši

Zapisovanje svojih ciljev je pomembno v prvi vrsti predvsem zato, da jih ne pozabiš. Če cilje zapišeš na vidno mesto, te bo ta zapis nenehno opominjal na stvari, ki jih želiš doseči. Hkrati pa bo sprotno zapisovanje majhnih zmag na poti do doseganja cilja odlična motivacija za naprej.

Novoletna zaobljuba, novoletne zaobljube, novo leto, zaobljuba, hobi, življenje, želje, 2021, motivacija, aplikacije, cilj
Pisno zapisovanje ciljev in sprotnega napredka je odločilnega pomena za doseganje zastavljenih ambicij.

5. Svoje načrte deli z drugimi

Če za tvojo zaobljubo ne ve nihče drug, je na njo preprosto pozabiti ali jo celo ignorirati. Po drugi strani lahko to, da tvoje odločitve pozna mnogo ljudi, pomeni dodaten in nepotreben pritisk. Zato svoje zaobljube deli samo z ljudmi, ki so ti blizu in s tabo delijo svoje prioritete.

6. Pomagaj si z moderno tehnologijo

Pri doseganju ciljev ti lahko pomagajo različne aplikacije, ki jih naložiš na svoj mobilni telefon. Naloži si katero izmed aplikacij, ki te bo opominjala na dosledno doseganje cilja. Ena izmed teh je na primer Google Koledar. Morda pa najdeš tudi kakšno aplikacijo, ki je bolj specifično prilagojena tvojemu cilju. To so npr. različne aplikacije, ki te opominjajo na redno pitje vode.

Veselo na delo

Nastopil je čas za sprejemanje novih zaobljub. Ne pozabi na redno spremljanje napredka, predvsem pa si zapomni, da tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu. Če ti kdaj spodleti, ne obupaj in se hitro vrni nazaj na pot, ki si jo začrtal.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button