Okolje

Obsežno sneženje ogroža največje divje mačke – sibirske tigre v Rusiji

Obsežno sneženje na skrajnem vzhodu Rusije ogroža že tako ogrožene sibirske tigre, ki so največje divje mačke na planetu. Zaradi visoke snežne odeje imajo tigri in druge divje živali namreč težave pri iskanju hrane, so sporočili iz Svetovnega sklada za naravo (WWF).

Že ob začetku zimske sezone je v nižinah snežna odeja debela od 50 do 80 centimetrov, v gorah pa več kot meter. Številne živali imajo tako težave pri gibanju in iskanju hrane, med njimi tudi sibirski tigri. Dodatno pa jih ogrožajo še ljudje. “Divji lovci so že izkoristili izredne razmere in se odpravili na nezakonit lov,” je povedal Markus Radday iz WWF.

Zaradi trenutnih razmer bi lahko po njegovi oceni zabeležili tudi porast srečanj med živalmi in ljudmi, saj se bodo sibirski tigri in druge živali verjetno v iskanju hrane približali naseljenim območjem.

Lokalno prebivalstvo sicer že poroča o povečani aktivnosti, med drugim v regijah Habarovsk in Jevrejska.

Po ocenah na območju Rusije živi še okoli 540 sibirskih tigrov, večinoma v regiji Amur na skrajnem vzhodu Rusije. Na dan bi morali pojesti okoli deset kilogramov mesa. Živali so zaradi svoje redkosti zaščitene. Divjim lovcem pa grozijo do štiri leta zapora in visoke kazni, če živali lovijo nezakonito.

STAkrog
Pexels

Sorodni članki

Back to top button