Kulsko

Top besede spletnih medijev leta 2021: cepiti se, PCT, samotestiranje

Center za jezikovne vire in tehnologije (CJVT) Univerze v Ljubljani je na spletni strani jezikovnega sledilnika objavil seznam besed, ki so najbolj zaznamovale jezik spletnih medijev v letu 2021.

Nepresenetljivo so na vrhu seznama besede, povezane z epidemijo covida-19. Na prvih pet mest so se uvrstile besede PCT, samotestiranje, cepiti, delta in cepljen.

Besede, povezane z epidemijo, vztrajajo vse do 14. mesta. Na 15. mestu se pojavi prva neepidemična beseda in sicer zadati, sledi ji beseda priobalen. Superliga se je uvrstila na 25. mesto, COP26 na 27., in VAR na 35.

Ob tem so na strani jezikovnega sledilnika objavljeni še drugi seznami. Denimo seznam besed, ki so bile v letu 2021 zaznane v slovenščini prvič ali pa se v preteklih letih skorajda niso pojavljale. Tudi med novimi besedami najdemo predvsem tiste, povezane z epidemijo.

Predstavljene so tudi besede z negativnim trendom. Torej take, ki jim je raba od začetka leta 2021 najbolj upadla. Na vrhu tega seznama so besede cepivo, test, testiranje, cepljenje in poslanec.

Avtorji jezikovnega sledilnika so obiskovalcem spletne strani omogočili, da za vsako besedo v vsaki izmed kategorij preverijo njeno rabo po mesecih, ponujena pa je tudi možnost primerjanja časovnih trendov rabe vseh besed. Seznami besed za jezikovni sledilnik so rezultat rednih jezikoslovnih analiz, ki jih na CJVT opravljajo pri spremljanju sodobnega slovenskega jezika in izdelavi sodobnih slovarskih in sorodnih jezikovnih virov.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button