Novice

Adidas je prekinil sodelovanje s Kanye Westom, Yeezy izdelke umika Gap

Nemški proizvajalec športnih oblačil in opreme Adidas je prekinil sodelovanje z glasbenikom Kanyejem Westom. Za ta korak se je odločil zaradi vrste raperjevih antisemitskih izpadov. Zadnji Westovi komentarji so bili "nesprejemljivi, sovražni in nevarni", so poudarili v podjetju.

Adidas bo tako končal proizvodnjo zelo uspešne linije športnih copatov Yeezy, ki so jo v družbi zasnovali skupaj s kontroverznim glasbenikom z dolgoletnim vzdevkom Ye. “Ustavili bomo vsa plačila Yeju in njegovim podjetjem,” so napovedali v nemškem tekstilnem velikanu.

Nenadni konec sodelovanja med Adidasom in Westom bo oklestil čisti dobiček podjetja v letošnjem letu za do 250 milijonov evrov, so še pojasnili v podjetju. Kanye West je tako ostal tudi brez milijarderskega statusa, so sporočili iz Forbesa. Ocenjujejo, da se je njegovo premoženje znižalo na 400 milijonov dolarjev, potem ko naj bi zgubil 1,5 milijarde vreden posel z Adidasom.

“Adidas me ne more odpustiti”

Za to, da Adidas in Kanye West prekineta sodelovanje, je navijala širša javnost. Na Adidas so pritisnili tudi zaposleni, vsaj tri organizacije in mnoge anti-rasistične skupine. Po izjavi v podkastu 16. oktobra, v kateri je Kanye West rekel, da “lahko govorim antisemitistične stvari, Adidas me ne more odpustiti. In kaj zdaj?”, so mnogi namreč verjeli, da se to res ne bo zgodilo.

Le nekaj ur po obvestilu Adidasa pa je izdelke Yeezy s svojih polic umaknil tudi Gap, takoj za njim pa še Foot Locker. Gap je ukinil tudi spletno stran YeezyGap.com, ki obiskovalca sedaj preusmeri na Gapovo spletno stran. Za podobno potezo se je minuli teden denimo že odločila modna hiša s sedežem v Parizu Balenciaga.

Odločitve omenjenih podjetij javnosti pošiljajo pomembno in jasno sporočilo, da antisemitizem in podobne izjave nimajo prostora v družbi. Blokirala sta ga tudi Twitter in Instagram, odpustila ga je tudi agencija za talente CAA.

STA, CNBC
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button