Življenjski slog

Ali seks na prvem zmenku res uniči potencial za resno zvezo?

Nekoliko žalostno je, da še vedno razpravljamo o spornosti spolnih odnosov dveh odraslih oseb, ki si to želita, pa vendar. Ali drži stara dobra vraža, da se pred tretjim zmenkom ne sme zgoditi nič kaj več kot držanje za roke?

Če se ti kdaj zgodi, da pomisliš “na prvem zmenku sem spal/a z njo/njim, kaj pa zdaj?”, ne skrbi. Seks na prvem zmenku ni morilec nadaljnje zveze oz. odnosa med vama. V nekaterih primerih ti lahko celo pomaga ugotoviti, kako se z drugo osebo ujemata v telesnem smislu in če je kemija sploh prisotna. Kaj o takšnem seksu mislijo zunanji opazovalci in kaj je “družbeno primerno”, na koncu sploh ne nosi nobene teže. Pomembno je, kako se ti počutiš in kaj želiš početi.

Ali obstajajo ljudje, ki se jim tvoj zdrav in odprt odnos do seksa zdita čudna? Seveda. Dolgoročnega odnosa s takšno osebo si verjetno ne želiš. Če ti nekdo očita tvoj zdrav odnos do spolnosti, je morda sam nekoliko negotov. To pa se lahko čez čas izrazi tudi v vajinem odnosu.

Kaj pa seks na prvem zmenku za potencialno zvezo pomeni po mnenju strokovnjakov?

Staro prepričanje, da bo prehiter seks z nekom vodil do izgube spoštovanja do tebe, hitro tone v pozabo. Seveda ni nujno, da vsak zmenek vodi v romantično razmerje. Damona Hoffman, certificirana trenerka zmenkov in voditeljica podcasta Dates & Mates, izpostavlja, da vsem ženskam ni samoumevno, da želja po seksu brez obveznosti ni nič spornega. Luke Thao, licenciran zakonski in družinski terapevt, dodaja, da s tem ni popolnoma nič narobe, če si tega želita obe strani. Stigma obremenjenosti in osramočenosti brezskrbnega seksa se res mora končati.

Je vajino bodoče potencialno razmerje s prehitrim seksom obsojeno na prepad?

Vajin odnos se lahko konča pred njegovim samim začetkom, če med seksom ugotovita, da med vama ni absolutno nobene povezave. Kljub temu, da tabu o seksu na prvem zmenku počasi bledi, pa se moramo po drugi strani zavedati, da lahko “preveč” kemije zamegli dolgoročni pogled. Samo zato, ker te nekdo spolno privlači, ne pomeni, da sta kompatibilna za dolgotrajno razmerje. Četudi je vajin prvi seks odličen, to ne pomeni, da morata nadaljevati prijateljevanje. Predvsem pa se nikoli ne smeš počutiti, kot da si seks komurkoli dolžan/na.

Zveza, resna zveza, seks, zmenek, spolna pozitivnost, razmerje, tabu, pogovor, samozavest
Skupne spolne izkušnje vama lahko pokažejo, kakšno je ujemanje med vama.

Ravnaj se torej povsem po svoji notranji volji in občutku. Noben teoretični scenarij se namreč ne more primerjati s situacijo v praksi.

Kako torej ravnati po zelo nagajivem prvem zmenku?

Spolni odnosi z izključnim namenom uživanja definitivno niso nekaj, za kar bi te lahko drugi (in ti) obsojali. Z nekom lahko seksaš brez, da bi do njega čutil romantično privlačnost ali bil z njim v zvezi. Morda te neka oseba fizično in spolno privlači, a z njo preprosto ne vidiš prihodnosti. Morda ne iščeš resne zveze in s tem ni popolnoma nič narobe.

Zveza, resna zveza, seks, zmenek, spolna pozitivnost, razmerje, tabu, pogovor, samozavest
Naj ti ne bo nerodno spregovoriti o tvojih željah in občutkih.

Po taki situaciji je najboljše, da se s (potencialnim) bodočim partnerjem pogovorita o vajinih občutkih in željah. Potreben je odkrit pogovor, ki se ti ne sme zdeti nič nenormalnega. Bolj zlahka kot ga boš vzel, lažje ti bo prihodnjič, prav tako pa boš s tem pridobil samozavest in zaupanje vase.

Ne glede na to, če na prvi seks z nekom čakaš eno uro ali šest mesecev, nikoli nimaš zagotovila, da se bo kakršenkoli zmenek razvil v dolgotrajno zvezo. Zato na koncu dneva počni, kar želiš – seveda pa ne pozabi na zaščito in splošno moralno odgovornost do ostalih.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button