Zdravje

Kdaj bi moral zvečer zaspati, da bi bilo tvoje srce bolj zdravo?

Pogosto se sprašujemo, kdaj bi morali zaspati, da bi bilo to za nas najbolj zdravo. Na to vprašanje pa je odgovorila nova raziskava, ki je pokazala, da lahko spanje ob določeni uri pomaga pri izboljšanju zdravja našega srca. Preveri, kdaj je najbolj zdravo zaspati.

Nova raziskava, objavljena v European Heart Journal, je pokazala, da je zdravje in dobro stanje srca povezano tudi z uro začetka našega nočnega počitka. Najboljšo srčno “kondicijo” so povezali s spanjem, ki se začne med 22. in 23. uro. Ugotovitev izhaja iz študije, ki je obravnavala 88 026 udeležencev iz Združenega kraljestva. Ti so sedem dni zapored nosili zapestnice, ki so spremljale njihov spanec.

Zdravje udeležencev so raziskovalci nato spremljali skoraj šest let. V tem obdobju je srčno-žilne bolezni razvilo 3,6 odstotkov vseh sodelujočih. Z analizo pridobljenih podatkov so znanstveniki nato ugotovili, da so imeli najmanjše tveganje za tovrstna obolenja tisti, ki so običajno zaspali med 22.00 in 22.29.

Kaj pa tisti, ki oči zatisnejo ob drugem času?

Tisti, ki so zaspali ob polnoči ali kasneje, so imeli tveganje razvoja bolezni srca in ožilja za kar četrtino večje. Najboljše rezultate pa so (poleg optimalnega časa med deseto in pol enajsto) zabeležili vse od 22. do 23. ure.

European Heart Journal, zdravje, srce, spanec, dr. David Plans, urejanje spalnega ritma, ritem spanja, raziskava
Idealen čas začetka spanja je med 22. in 23. uro.

Prej je bolje?

Potemtakem bi morda lahko sklepali, da je s spanjem najbolje začeti čim bolj zgodaj. Raziskava pa je pokazala drugače. Tisti, ki so zaspali pred 22. uro so namreč imeli 24 odstotkov večje tveganje za razvoj bolezni. To je 12 odstotkov večje tveganje v primerjavi s tistimi, ki hodijo spat kasneje – med 23.00 in 23.59.

Zakaj spanje tako vpliva na naše zdravje?

Avtor študije dr. David Plans pravi, da je spanje prezgodaj ali prepozno slabo za naše zdravje zato, ker s tem motimo svojo biološko uro. Optimalen čas je namreč določen glede na 24-urni cikel telesa. Najbolj tvegani čas za začetek spanja pa je po polnoči, saj se s tem zmanjša verjetnost, da bi zaznali jutranjo svetlobo, ki našo telesno uro “ponastavi”.

European Heart Journal, zdravje, srce, spanec, dr. David Plans, urejanje spalnega ritma, ritem spanja, raziskava
Prakticiranje dobre higiene spanja je ključnega pomena za ohranjanje zdravja.

Raziskava je obravnavala udeležence, stare med 43 in 79 let in ima tako določene omejitve. Zaradi zajetega vzorca se rezultatov ne da posplošiti na celotno populacijo, dejstvo pa obstaja, da s tem, ko zaspimo med 22. in 23. uro povečamo možnosti, da bomo spali 8 ur, kar velja kot splošno svetovno priporočilo.

Urejanje spalnega ritma je tako nizkocenovna taktika ohranjanja zdravega srca in ožilja. Spanje pa ne koristi samo temu, pomembno je praktično za vse – vključno s hormoni, prehrano in razpoloženjem.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button