Znanost

Na “super Zemlji” – planet K2-18b odkrili hlape vode

Znanstveniki so na 110 svetlobnih let oddaljeni super Zemlji odkrili hlape vode. To je tudi edini planet zunaj Osončja, znan po tem, da naj bi bil potencialno primeren za življenje.

Hlape vode so odkrili v atmosferi planeta K2-18b, ki je po teži osemkrat težji od Zemlje in od nje oddaljen okoli 110 svetlobnih let. Novico so objavili v zadnji številki znanstvene revije Nature Astronomy. Hlape so odkrili astronomi z Univerzitetnega kolidža v Londonu (UCL), ki so nad svojim odkritjem navdušeni.

Planet K2-18b je sicer podoben Zemlji, vendar je od nje kar 8-krat težji.

Odkritje je prva uspešna atmosferna zaznava za eksoplanet, ki je od svoje zvezde oddaljen na razdalji, primerni za življenje. Tam bi lahko obstajala voda tudi v tekoči obliki.

“Odkritje vode na potencialno za življenje primernem planetu, ki ni Zemlja, je neverjetno,” je dejal vodilni avtor Angelos Tsiaras.

Znanstveniki še ne morejo sklepati, ali je na planetu tudi kak ocean, ocenjujejo pa, da možnost obstaja.

Tsiaras pa je tudi opozoril, da planet K2-18b ni novejša različica Zemlje. Čeprav je precej težji in ima drugo sestavo ozračja, pa znanstvenike kljub temu pripelje bližje odgovoru na vprašanje, ali je Zemlja unikatna.

Astronomi so za raziskavo uporabili arhivske posnetke iz leta 2016 in 2017, ki jih je posnel vesoljski teleskop Hubble. Razvili so algoritme, s katerimi so analizirali zvezdno svetlobo, ki se filtrira skoti atmosfero opazovanega planeta. Iz rezultatov je bila razvidna sled vodnih hlapov in prisotnost vodika in helija v ozračju planeta.

K2-18b so odkrili leta 2015 in je ena od stotih “super Zemelj” – planetov s težo med Zemljo in Neptunom.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button