Zabava

Si vedel, da lahko okuse sveta spoznaš kar doma?

Štukova dvorana je včeraj ponovno pokala po šivih, pa ne zaradi popustnega žuranja. Do zadnjega kotička so jo napolnili tuji in domači študenti željni okušanja svetovna kulinarike. Te zanima katere jedi so lahko poskusili in s čim so jih presenetili slovenski organizatorji?

Erasmus študeti že spoznavajo mariborsko študentsko življenje in odkrivajo lepote naše države. Na včerajšnjem tradicionalnem dogodku Erasmus Intenational Dinner so tudi letos imeli priložnost predstaviti kulinariko svojih držav. Štukovo dvorano je tako napolnil vrvež ljudi različnih narodnosti z enakim interesom – razširiti svoja kulinarična obzorja, spoznati različne kulture in se zabavati. Zabave vsekakor ni manjkalo, saj je prostor prekipeval od dobre energije in zadovoljnih študentov.

Kulinarično popotovanje

Erasmus študentje so letos pokazali ogromen interes tako za predstavljanje tradicionalnih jedi svoje države, kot tudi spoznavanje kulinarike in kulture drugih držav. Množično zastopani študenti več kot dvajsetih evropskih držav in nekaterih držav izzven našega kontinenta so pripravili pestro ponudbo jedače in pijače. Finci so predstavili svoje tradicionalne cimetove rolice, Nizozemci pa vaflje s karamelnim polnilom. Makedonski in bosanski študentje so s seboj prinesli lepinje in ajvar. Češki in nemški študentje ob predstavljanju svoje kulinarike niso pozabili niti na pivo. Obiskovalci so lahko okusili tradicionalno ukrajinsko jed varenyky, bulgarsko banitso, egipčanski kosharee ter uživali v okusih grške solate, tzatzikija in melitsanosalate. Na francoski mizi ni manjkalo vina in sirnih jedi. Ponudili so tudi dobro poznani francoski toast in slano francosko torto imenovano kiš. V tej pestri kulinarični ponudbi se je našlo kaj za vsak okus.

Erasmus International Dinner
Turški študentje so nasmeške risali s klasično turško kavo in slaščico lokum.

Okusna hrana in pijača, še boljša volja in …

Dobra volja v prostoru je bila naravnost nalezljiva. Še posebej ko so študentje potešili svojo lahkoto z najrazličnejšim naborom okusnih jedi. No, morda je bil za prešerne nasmeške pri nekaterih razlog tudi kakšen kozarček močnejše pijače. Poljska vodka in finska z mentolom sta namreč kar izhlapeli. Erasmus študentje so bili nad dogodkom navdušeni: “Sharing food is the biggest cultural experience,” je z nasmeškom pripomnila ena ob obiskovalk. Seveda je bilo prav, da tuji študentje spoznajo tudi okuse Slovenije. Vendar je večer prinesel še prijetno kulturno kulturno presenečenje …

Erasmus International Dinner
Po nasmejanih obrazih sodeč, so študentje uživali v kulinaričnem popotovanju.

Zaključek v ritmih Slovenije

Slovenske barve so zastopale tradicionalne kranjske klobase, polenta in štruklji, bolj sladkosnede pa so privabile kremšnite in potica. Na slovenski mizi niso nista manjkala niti gorenjka in osvežitev v obliki špricarja in cedevite. Za vsestransko kulturno doživetje so za konec poskrbeli še plesalci Akademske folklorne skupine Študent.

Erasmus International Dinner
Folkloristi so z ritmi polke vzbudili zanimanje tujih študentov.

AFS-ovci so zavzeli Štukovo plesišče in Erasmus študentom predstavili kostumsko in plesno podobo Dravskega polja. V obvladovanju ritma slovenske polke pa so se lahko preizkusili tudi tuji študentje. Igra s klobuki na izločanje je tekmovalce nasmejala, z najuspešnejšim podajanjem klobuka z glave na glavo pa so si zmagovalci prislužili lepo nagrado.

Erasmus International Dinner
Tuji študentje in študentke so se ob igri s klobuki nekoliko namučili in do dobrega nasmejali.

Da spoznaš raznoliko svetovno kulinariko, ti torej ni treba okrog sveta. Tradicionalne jedi različnih držav lahko nekajkrat v letu, ko Štuk postane kulinarična prestolnica, preizkusiš kar doma.

Eva ŽUNKOVIČ
Marcel VRBNJAK

Eva Žunkovič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button