Uncategorized

Simon Marčič bo 5. januarja že desetič vozil Dakar Rally

Na vzdržljivostnem reliju Dakar, ki se bo v naslednji izvedbi začel 5. januarja v Savdski Arabiji, bo spet nastopil tudi slovenski motociklist Simon Marčič. Zanj bo to že jubilejni deseti nastop na eni najtežjih preizkušenj za dirkače na svetu.

Legenda Dakarja

Kot je pred odhodom na reli dejal Simon Marčič, bo na ta način postal upravičen do naziva Legenda Dakarja, za kar je potrebno priti do dveh številk pri števcu nastopov. “To je mejnik, ki sem ga iskal. Počaščen sem, da sem prišel do sem, do desetega nastopa. Mislil sem, da bo to zgodba dveh ali treh Dakarjev, pa sem še vedno zraven,” je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Marčič.

Še vedno ga bo doživljal na najbolj prvinski način, saj bo tudi v letu 2024 nastopil v kategoriji originals, kjer ni pomoči ekipe in mehanikov in veljajo omejitve pri rezervnih delih. Marčič je edini, ki je nastopil na doslej vseh osmih izvedbah razreda originals.

Ob razvoju dirke in tudi svojega tekmovalnega razreda pa opaža, da je konkurenca postala močnejša. “Nekoč smo bili to ‘norci’ ali pa tisti, ki nimajo dovolj denarja. A tudi z mojo pomočjo smo veliko naredili pri poudarku in promociji tega razreda in dirkači so začeli prihajati sem z namenom zmagati. V preteklih letih je tako trikrat zmagal nekdo, ki je bil prej tovarniški voznik. Jaz pa ostajam tu, ker je bolj prvinsko in ostaja nek duh avanturizma,” je o nastopu v tem razredu razmišljal Mariborčan.

Na tokratni dirki nekaj sprememb

Na naslednji izvedbi bo za tekmovalce nekaj pomembnih sprememb. Glavna se nanaša na maratonsko dvojno etapo – tokrat ne bo enega bivaka, v katerem so dirkači prespali in naslednji dan nadaljevali, temveč bo ob trasi osem manjših bivalnih postaj in dirkači se bodo morali ustaviti v tisti, do katere bodo prišli ob koncu tekmovalnega dneva. “Ne vemo, kako se bo to obneslo. Upam, da bom prišel čim dlje, da mi bo potem ostalo manj za drugi dan,” pravi Marčič.

Poleg tega bo manj krožnih etap in več klasičnih s startom in ciljem v različnih krajih. Marčič poudarja, da bo zanj najtežji del dirke prvi, ki bo potekal po kamnitem predelu države. Bolj domače se bo nato počutil na peščenem delu dirke, saj je na takšni podlagi opravil tudi precej treningov v Italiji. Ob koncu pa sledi še transport celotne karavane z letali do prestolnice Rijad.

Še ena novost pa je sprememba pri navigaciji, saj je papirnata po novem preteklost, vsa se je preselila na elektronske naprave. Prav to pa bi lahko bila težava, saj so testiranja pokazala ranljivost tehnične opreme, pa tudi vidljivost na zaslone je pri močni sončni svetlobi slaba. Ob morebitni okvari tehnike pa bodo tekmovalci navigacijsko “slepi”.

Marčič upa, da tudi tokrat zaključi dirko

“Zadnje štiri Dakarje sem končal, prej treh nisem. Upam, da bom v Savdski Arabiji ostal pri stoodstotnem izkupičku,” je dejal Marčič in razkril tudi cilje in želje za prihajajoči Dakar.

“Če sem se kaj naučil, je to, da je zelo nehvaležno govoriti o rezultatih. Želim si ga izboljšati, tako v etapah kot skupni razvrstitvi. Lovim stopničke, to ni skrivnost. Lani mi je ena tehnična težava odnesla kaj več, bil sem šesti. Pa seveda želim poskušati priti do konca brez težav.”

Proračun nastopa je nekoliko večji od lanskega, a še ni tisto, kar si želi. Tehnika pa bo približno enaka, saj ostaja pri motociklu iz zadnjih sezon, ker novega modela še ni v prodaji. So pa v njegovi ekipi zamenjali pogonski agregat in elektroniko ter črpalke, sami pa so izdelali še nove karbonske opore za noge. “Tudi navajen sem ga bolj, tako da je to morda celo bolje,” pa o dvokolesnem orožju za dirko pravi Marčič.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button