Šport

Svetovno prvenstvo v košarki v soboto začenja tudi Slovenija

V petek se bo v Aziji začelo 19. svetovno prvenstvo za košarkarje. Med 32 najboljšimi reprezentancami sveta bo četrtič v zgodovini tudi Slovenija, ki bo uvodno tekmo igrala v soboto, 25. avgusta, ob 13.30 po slovenskem času proti Venezueli.

Svetovno prvenstvo, ki se bo končalo 10. septembra, bo prvič potekalo v treh državah. Poleg Japonske oziroma otoka Okinava, kjer bo nastopala Slovenija, še v glavnem mestu Indonezije Džakarti ter na Filipinih oziroma v Manili, kjer bodo tudi zaključni boji od četrtfinala dalje.

Slovenija na vsakem SP izboljšala uvrstitev

Slovenija je prvič na SP nastopila na Japonskem 2006, kjer je z izkupičkom treh zmag in treh porazov izpadla v osmini finala proti Turčiji in zasedla 12. mesto. Štiri leta kasneje v Istanbulu je v predtekmovanju izgubila le eno tekmo, v osmini finala je premagala Avstralijo, nato klecnila proti gostiteljem, v razigravanju od 5. do 8. mesta pa še proti Španiji in Rusiji.

Leta 2014 je Slovenija igrala na Kanarskih otobkih in v Barceloni; v predtekmovanju je izgubila enkrat, v osmini finala je premagala Dominikansko republiko, v četrtfinalu pa je morala priznati premoč kasnejšim zmagovalcem Američanom.

V zdajšnji zasedbi selektorja Aleksandra Sekulića, ki je bil pomočnik Alešu Pipanu leta 2006 in Memiju Bečiroviću 2010, so štirje igralci z izkušnjami iz 2014 – Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Zoran Dragić.

Preostalo dvanajsterico, ki ji bo načeloval prvi zvezdnik prvenstva Luka Dončić, sestavljajo Žiga Samar, Mike Tobey, Gregor Hrovat, Žiga Dimec, Bine Prepelič, Gregor Glas in Jakob Čebašek.

Vsaka tekma na SP je ključna

Zvezdniški status Dončića je Sloveniji prinesel povabilo Japonske, ki je lahko tako kot ostali dve gostiteljici izbrala eno partnersko reprezentanco. Filipinci so se odločili za ZDA, Indonezija pa za Kanado.

Žreb skupin je bil prizanesljiv do Slovenije; ples kroglic ji je v prvem delu namenil Venezuelo (26. 8.), Gruzijo (28.) in Zelenortske otoke (30. 8.). Vse tri omenjene tekme se bodo začele ob 13.30 po slovenskem času.

V drugi del, ki bo prav tako na Okinavi, se bosta uvrstili prve dve reprezentanci in v novonastali skupini F odigrali še dve tekmi proti najboljšima zasedbama iz skupine E (Nemčija, Finska, Avstralija, Japonska).

Sistem tekmovanja določa, da se vsi rezultati iz prvega dela prenesejo naprej, kar pomeni, da je v prvem delu pomembna vsaka tekma. Iz drugega dela bosta v četrtfinale v Manilo znova napredovali le dve najboljši ekipi.

V Manili se bodo reprezentance potegovale za medalje in olimpijske vozovnice. Poleg Francije, gostiteljice iger 2024 v Parizu, bosta s SP tja napredovali še dve evropski reprezentanci, dve iz Amerik in po ena iz Afrike, Azije in Oceanije.

Preostale štiri ekipe se bodo na OI uvrstile prek štirih kvalifikacijskih turnirjev, na katerih bo sodelovalo 24 ekip. S SP se bo v olimpijske kvalifikacije uvrstila po ena ekipa iz Afrike, Amerik in Azije ter 16 še brez mesta na OI.

Španija brani naslov, ZDA prvi favorit

Naslov z zadnjega SP na Kitajskem brani Španija – v finalu je bila boljša od Argentine, ki se tokrat ni uvrstila na prvenstvo -, prvi favoriti za zlato medaljo pa so Američani, ki so bili 2019 šele sedmi.

Na stavnicah je kljub izostanku dveh ključnih igralcev – Eda Murića in Vlatka Čančarja, ki sta si oba pred prvenstvom strgala sprednjo križno vez – visoko tudi Slovenija.

Stavnice so enotne, da so Američani, ki bodo igrali z mladimi in manj uveljavljenimi igralci iz lige NBA, nesporni favoriti. Sledijo jim Francozi, Avstralci in Kanadčani, v naslednji skupini pa so Španci, Slovenci in Srbi.

Dončić njvečji zvezdnik SP

Poleg manka glavnih zvezdnikov iz lige NBA bodo zaradi poškodb ali drugih razlogov prvenstvo izpustili še nekateri mednarodni zvezdniki. Tako v ekipi Srbije ne bo prvaka lige NBA Nikole Jokića, pri Grkih bo manjkal Giannis Antetokounmpo, v izbrani vrsti Latvije ne bo Kristapsa Porzingisa, pri Litvi Domantasa Sabonisa, Franciji Victorja Wembanyame in Avstraliji Jocka Landala.

Prvi zvezdnik tekmovanja bo tako Dončić, ki bo ob Francozu Rudyju Gobertu (Minnesota Timberwolves) tudi najbolje plačani košarkar SP. Oba bosta v naslednji sezoni lige NBA namreč zaslužila dobrih 40 milijonov dolarjev.

Med kandidati za MVP prvenstva so še Kanadčan Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder) in Američana Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves) ter Paolo Banchero (Orlando Magic).

Kolektivni duh glavni adut Slovenije

Sekulić je pred prvenstvom za glavni adut Slovenije označil kolektivni duh v ekipi. “Dobra stvar je zanesljivo ta, da imamo veliko večino časa povezano igro. Imamo igralce, ki igrajo skupaj, in to je največja moč, da držimo skupaj, tudi ko je slabo. Ko držimo skupaj, je užitek gledati fante na igrišču,” je dejal pred odhodom na Japonsko.

Reprezentanca se je v zaključnem obdobju priprav osredotočila na izboljšanje obrambe, na tem področju pa je pokazala tudi pomemben napredek na zadnji pripravljalni tekmi, ko je v Tokiu s 103:68 premagala Japonsko.

O željah in ciljih je bil strateg Slovenije v obdobju pred prvenstvom nekoliko skrivnosten. “Vsi bi radi posegali po najvišjih mestih in s to željo gremo na prvenstvo. Bolj, ko bomo verjeli v to, lažje bomo to izpeljali na terenu. Največ bo odvisno od nas samih, jasno pa, da smo brez Murića in Čančarja slabša ekipa. A Bine (Prepelič, op. STA) je pokazal zelo všečne predstave, zato lahko gremo na SP s ciljem, da se lahko merimo z najboljšimi. Krog favoritov pa je okrog deset ekip,” je ocenil.

Sorodni članki

Back to top button