Znanost

Zaskrbljujoče: mikroplastika prvič odkrita v človeški posteljici

V človeški posteljici oz. placenti, organu, ki med nosečnostjo ščiti in oskrbuje plod, so prvič našli sledi mikroplastike. Prvo odkritje mikroplastike v človeški posteljici dokumentira nova študija v znanstveni reviji, kako (in ali) pa lahko to neposredno vpliva na plod?

Nova raziskava v reviji Environmental International dokumentira prvo odkrivanje mikroplastike v človeški posteljici. Medtem ko bodo za ugotavljanje, ali to neposredno škoduje razvijajočemu se plodu, še potrebne dodatne raziskave, sprožajo izsledki študije številne skrbi in pomisleke.

Mikroplastika so delci, ki merijo manj kot pet milimetrov in nastanejo ob razgrajevanju večjih plastičnih predmetov.

V zadnjih nekaj desetletjih je mikroplastika postala velika nevarnost za okolje. V zaskrbljujočih količinah je namreč prisotna v oceanih, zemlji in rekah vseh sedmih celin. Prisotnost mikroplastike v človeškem telesu sicer ni nič povsem novega. Glede na nalogo, ki jo ima pri razvoju plodu človeška posteljica, pa je pomembno, da “vsiljivci” kot so delci mikroplastike, ne pridejo v direkten stik s plodom oz. da ne prodrejo skozi posteljico, ki plod varuje.

Podrobno raziskanih šest posteljic

V okviru izvedbe raziskave so znanstveniki zbrali vzorce posteljic šestih žensk. Skozi obdelavo teh vzorcev so avtorji raziskave odkrili dvanajst mikroplastičnih delcev, ki so se nahajali v štirih od šestih posteljic. Čeprav je to število relativno majhno, je potrebno omeniti, da so raziskovalci analizirali le približno 4 % vsake posteljice. To pomeni, da obstaja velika verjetnost, da je delcev v preostanku posteljic še neprimerljivo več.

plastika, posteljica, placenta, Environmental International, delci mikroplastike, plod, mikroplastični delci, dihala, prisotnost mikroplastike
V sklopu raziskave so obravnavali približno 4 % posteljice vsake izmed šestih nosečnic.

Dva izmed odkritih delcev sta bila manjša od petih mikrometrov, kar pomeni, da sta prenosljiva po krvi. Avtorji študije pa niso prepričani, kako so ti delci sploh vstopili v krvni obtok mater, saj je nemogoče ugotoviti, ali so prišli skozi dihala ali prebavni sistem.

Ugotovili so, da lahko mikroplastika po vstopu v telo doseže vse ravni placentnega tkiva. Vsi odkriti delci so bili pigmentirani z uporabo spojin, ki se običajno uporabljajo za barvanje plastike, barv in kozmetičnih produktov.

plastika, posteljica, placenta, Environmental International, delci mikroplastike, plod, mikroplastični delci, dihala, prisotnost mikroplastike
Plastika in mikroplastični delci predstavljajo nadlogo sodobnega časa.

Mikroplastika – problem sodobnega časa

Na srečo so vse matere, obravnavane v študiji, rodile zdrave dojenčke, kar pa žal še ne pomeni, da lahko prisotnost mikroplastike v posteljici štejemo kot povsem varno. Raziskave so namreč pokazale, da lahko takšni delci motijo imunsko delovanje in proces izkoriščanja zalog energije. Zaradi tega je mogoče, da se bodo pri izpostavljenih zarodkih v prihodnjih letih na ta račun še pojavile zdravstvene težave.

Prisotnost mikroplastičnih delcev je zaskrbljujoča predvsem zaradi osnovnih ključnih vlog posteljice. To sta podpora pri razvoju plodu in vloga “vmesnika” med okoljem v maternici in zunanjim okoljem. Za boljše razumevanje problematike pa so seveda še potrebne nadaljnje raziskave.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button