Zabava

Maščevalci do zgodovinskega rekorda

Si si že ogledal najnovejši film o Marvelovih superjunakih?

Si tudi ti oboževalec Marvelovih superjunakov? Potem zagotov veš, da je pred kratkim v kino prišel film Maščevalci: Zaključek. V premiernem koncu tedna predvajanja je film na globalni ravni zabeležil rekordnih 1,2 milijarde dolarjev prihodkov.

Dvaindvajseti celovečerec v okviru Marvelove superjunaške filmske franšize je rekord v zgodovini filma, ki ga je lani postavil prav njegov predhodnik.

Lanski Maščevalci: Brezmejna vojna so na prvi konec tedna predvajanja na globalni ravni ustvarili 640 milijonov dolarjev prihodkov. Letošnje nadaljevanje je to vsoto praktično podvojilo. In podatki za ta konec tedna še niso popolni, poudarjajo v ekipi portala BoxOfficeMojo, ki se ukvarja z zbiranjem podatkov o zaslužkih filmov.

Omenjeni dvojici po zaslužku na premierni oziroma otvoritveni konec tedna – ta zajema obdobje od dneva premiere do vključno prve nedelje po premieri – do petega mesta sledijo Hitri in drzni 8 (2017), Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015) in Jurski svet (2015).

Letošnji Maščevalci se z 1,2 milijarde dolarjev prihodkov obenem že uvrščajo tudi na 18. mesto lestvice največjih filmskih zaslužkarjev nasploh. Na tej kraljuje Avatar (2009), ki je na globalni ravni v celotni dobi predvajanja prinesel 2,8 milijarde dolarjev. Sledita mu Titanik (1997) in že omenjena Vojna zvezd: Sila se prebuja.

Od Iron Mana do Zaključka

Filmska franšiza po stripovskih superjunakih pod okriljem ameriške založbe Marvel Comics, poimenovana Marvel Cinematic Universe (MCU), se je začela leta 2008 s filmom Iron Man. Do letošnjega leta pa je Marvel Studios v treh fazah nanizal že 22 celovečernih filmov. Franšiza sicer poleg celovečercev zajema tudi druge vsebine, kot so npr. stripi in televizijske serije.

Glavni junaki sklepnega dela Maščevalcev in tudi celotnega Marvelovega univerzuma so Iron Man (igra ga Robert Downey Jr.), Stotnik Amerika (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth), Črna vdova (Scarlett Johansson), Stotnica Marvel (Brie Larson) in drugi, ki se v filmu Maščevalci: Zaključek spopadejo z mogočnim Thanosom (Josh Brolin).

Našo recenzijo filma si lahko prebereš v članku Film: Maščevalci: Zaključek, ki smo jo objavili le dan po premieri.

 

ikona pisec STA
ikona fotograf AvengersEndGame© 2018 Disney Enterprises, Inc.

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button