Prehrana

Mala kuhna: Testenine z inčuni in češnjevim paradižnikom

Bližina morja še zdaleč ni pogoj za pravo mediteransko kulinarično doživetje.

Z okusnim paradižnikom, školjkami, svežim vinom in nekaj preostalimi sestavinami, lahko navdušiš prav vse ljubitelje morske hrane. Poletje in morje pa si pričaraš kar doma! A tako kot pri vsakem receptu, ki je resnično preprost, so tudi tukaj majhne stvari tiste, najbolj pomembne. Za zares okusne testenine z morskimi sadeži boš moral izbrati kar se da kvalitetne sestavine. Manj bo pri tem receptu več. Zato izberi sestavine kot so domače testenine ali doma pridelan češnjev paradižnik. V kolikor tega nimaš na voljo, pa bodo kvalitetne jajčne testenine ali zrel češnjev paradižnik iz trgovske police, prav tako odlična izbira.

Naj zadiši po Mediteranu

Ustvari si vzdušje za kuhanje. Natoči si kozarec vina, obuj si natikače, iz zvočnikov se naj slišijo klape ali pa Oliver Dragojević. Si pripravljen na kuho?

Sestavine

 • češnjev paradižnik
 • šalotka
 • maslo
 • inčuni
 • česen
 • školjke
 • belo vino – suho
 • testenine
 • sveža bazilika
 • sol

Recept

Mala kuhna, testenine, inčuni, paradižnik
Z inčuni lahko popestriš marsikatero morsko jed.

Glavna sestavina omake so tokrat češnjev paradižnik. Tako je! Ne paradižnikova mezga ali vloženi pelati, saj bo le svež in zrel češnjev paradižnik dal jedi želeno sladkobo in svežino. Tega nareži na večje kose ali polovice. Namesto čebule svetujemo, da izbereš šalotko, saj bo ta jedi dodala več okusa in več sladkobe. To nareži na zelo fino in jo popeči na maslu. Ko ta začne stekleneti, dodaj v ponev še paradižnik. Vse skupaj peči na srednje vroči ponvi, da začne paradižnik počasi karamelizirati. To bo omaki dodalo zopet nekaj sladkobe. Med tem na drobno nareži inčune in jih postopoma dodajaj paradižniku, ki zdaj že postaja podoben gosti omaki, da dobiš želeno stopnjo slanosti. V primeru, da ti inčuni sami po sebi niso najbolj všeč, naj te ne skrbi, saj se bodo ti v omaki raztopili ter se odlično povezali z ostalimi okusi.

Mala kuhna, testenine, inčuni, paradižnik
Vino da morski hrani pomembno svežino in aromo.

Na drobno nareži tudi česen, katerega dodaj v ponev skupaj s školjkami nekaj sekund preden zaliješ omako z vinom. Pri izbiri vina za kuhanje bodi vedno pozoren, da je vino takšno, ki ga tudi rad piješ. Konec koncev bo to služilo kot baza za omako, ki bo nastala, ko bo alkohol v vinu povrel in se bo preostalo vino pomešalo s paradižnikom in ostalimi sestavinami. Za namen tega recepta pa bodi tudi pozoren, da izbereš suho belo vino. Saj želiš vso sladkobo na kateri si do sedaj gradili uravnovesiti z nekaj kislosti.

Testenine skuhaj v slani vodi do “al dente” oz. dokler te niso kuhane “na zob”. Preden jih dodaš v omako, tej dodaj tudi svežo baziliko, saj bo to v jedi poskrbelo za dodatno plat svežine. Na koncu preveri okus in po potrebi dosoli ali pa dodaj še nekaj inčunov.

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasveta

 • Svetujem, da ne sežeš po najcenejših inčunih, saj se majhna razlika v ceni zelo pozna pri okusu!
 • Inčuni lahko služijo kot začimba, ki jedi doda tako slan okus kot tudi aromo.

 

Bi rad ta obrok naredil še bolj slasten, še bolj mediteranski? Potem si oglej prispevek o črnih tagliatellah, ki so narejene s sipinim črnilom. Boljšo kombinacijo si je težko zamisliti.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button